01_cows.jpg02_slide_lammkrona.jpg03_lamm.jpg04_meat1.jpg05_landscape.jpg06_moose.jpg06_slide_lamb.jpg

Tillagning

Nu förutsätter vi att du har ett marmorerat samt välmörat kött att utgå från. I nästa steg gäller det att tillreda det på bästa sätt för att lyfta fram köttets kvaliteter.

STEKA NÖTKÖTT

Köttet skall inte vara kylskåpskallt när du skall tillreda det. Ta alltid ut köttet från kylskåpet ca 30 minuter innan det tillagas. Detta frigör köttets aromer.

Torka köttet med hushållspapper innan du lägger det i pannan. Se till att stekpannan är riktigt het när du lägger i köttet. Intensiv hetta täpper till köttporerna så att köttsaften inte sipprar ut. Använd gärna en gjutjärnspanna då denna håller värmen bättre samt att de tål höga temperaturer bättre än till exempel teflon. Salta och peppra efter egen smak.
Köttets egna fett tillför mycket smak. Låt det sitta kvar tills du stekt färdigt. Spara inte heller på stekfettet – köttet suger inte upp något av det du lägger i pannan. Vänd skivan när köttsaften börjar sippra ut på ovansidan.

Hur länge skall köttet stekas? För att bedömma detta kan följande vara användbart: När köttet känns som nästippen är det blodigt. När köttet känns som hakan är det medium. När köttet känns som pannan är det genomstekt. Tänk på att nötkött skall inte genomstekas, på sin höjd skall det bli rosa. Genomsteks det finns en stor risk för att även kvalitetskött blir torrt, segt och tråkigt.

När du stekt färdigt skall köttet vila några minuter före servering. Detta för att köttet skall hinna ”stanna” så det inte förlorar för mycket vätska när det skall skäras.

GRYTOR

När man gör köttgrytor är det viktigt att man tar god tid på sig så köttet får tid att puttra 1,5 till 2 timmar, så det hinner bli riktigt saftigt och mört.

Man börjar med att göra på samma sätt som när man steker köttet. Börja med att ta ut köttet ur kylskåpet 30 minuter före tillredning så det hinner få rumstemperatur. Bryn det i stekpanna på hög värme, så det får färg och yta. Använd gärna gjutjärnspanna eftersom de håller värmen bättre. Lägg över köttet i grytan och låt det puttar 1,5 – 2 timmar. Tänk på att inte salta för mycket i början eftersom grytan reduceras under kokningen och därför blir saltar. Salta mot slutet. Följ därefter favoritreceptet och du har en fantastiskt välsmakande och mör köttgryta att avnjuta!

betser casino casino online bonusar